Ilustračné foto
Ilustračné foto
16.10.2010 15:29

BRATISLAVA - Na Slovensku boli po rozvode rodičov zverené prvé deti do ich striedavej starostlivosti, ktorá v krajine platí od júla. Dostupné štatistiky ministerstva spravodlivosti uvádzajú dve právoplatné rozhodnutia súdov o zverení detí do striedavej starostlivosti za júl, neoficiálne čísla hovoria o dvoch desiatkach rozhodnutí v priebehu necelých dvoch mesiacov.

 

Doterajšie skúsenosti žiadateľov so súdmi sú podľa zistení napriek malému počtu prípadov pozitívne. 

Určitá forma striedavej starostlivosti bola na Slovensku možná aj pred úpravou zákona o rodine v apríli tohto roka, podmienkou však bola dohoda oboch rodičov, odobrená súdom. Po novom možno zveriť dieťa do striedavej starostlivosti matky a otca aj v prípade, že jeden z nich je proti; súd však musí po predložení žiadosti jedným z rodičov preskúmať, aký bude mať striedavá starostlivosť vplyv na dieťa.


O zverení detí do striedavej starostlivosti rozhodli podľa hovorcu ministerstva spravodlivosti Petra Bublu súdy v Trnavskom a Košickom kraji. V prvom prípade sa verdikt týkal dvoch detí, v druhom jedného. Údajmi o počte podaných návrhov vraj ministerstvo nedisponuje, čísla za august budú známe koncom októbra. 

Občianske združenie Striedavá starostlivosť o deti, slovensko-česká spoločnosť na svojej stránke píše, že od júla do polovice augusta bolo na súdy podaných 120 návrhov. Schválené vraj boli dve desiatky z nich po dohode rodičov, jeden návrh bol zamietnutý a v ostatných prípadoch verdikt zatiaľ nepadol. 

Oslovení rodičia, regionálne úrady práce, sociálnych vecí a rodiny i odborníci zatiaľ nezaznamenali vážnejšie nedostatky zo strany súdov pri rozhodovaní o striedavej starostlivosti. "Súdne pojednávania prebiehajú v záujme detí a bez zbytočných prieťahov," zhodnotila Magdaléna Kováčiková z odboru sociálnej ochrany detí na úrade práce v Brezne. Podobné skúsenosti potvrdili aj jej kolegovia z úradov práce v Lučenci a Námestove.

"Zatiaľ nie je známy prípad, pri ktorom by sa objavili nejaké problémy či nedostatky," potvrdila výskumná pracovníčka Barbora Holubcová z Inštitútu pre výskum práce a rodiny. Upozornila, že možné problémy hrozia pri usporiadaní ďalších záležitostí, ako je napríklad poberanie rodičovských prídavkov. "To sa ponecháva na rozhodnutí rodičov, pričom poberať ich môže len jeden z nich," dodala. 

Miroslav Sabol z mimovládnej Striedavej starostlivosti o dieťa, slovensko-českej spoločnosti pripomenul, že striedavá starostlivosť zachováva deťom po rozvode oboch rodičov i možnosť rozvíjať vzťahy so širším príbuzenstva matky aj otca. "Vyrovnáva tiež spoločensky nežiaducu absenciu otcov v porozvodovej výchove a podporuje rovnosť mužov a žien," tvrdil. 

Odborníci v minulosti upozorňovali, že slovenskí otcovia ponechávajú výchovu detí počas manželstva zväčša na ženy. Muži sú podľa skorších štatistík zastúpení medzi poberateľmi rodičovského príspevku zhruba dvoma percentami. Na druhej strane však platí, že väčšina detí bola po rozvode rodičov zverená do starostlivosti matky. Predkladatelia novely zákona o rodine dokonca tvrdili, že súčasná súdna prax nie je o rovnocennom a rovnoprávnom styku dieťaťa s oboma rodičmi.