SITA | 25. januára 2011 15:17

Striedavá starostlivosť rodičov o dieťa by mala byť po rozvode pravidlom a nie len možnosťou. Takúto zmenu zákona sa snaží presadiť Liga otcov, ktorá sa zasadzuje o rovnoprávnosť rodičov v starostlivosti o dieťa.

V prípadoch, keď o starostlivosť prejavia záujem obaja rodičia, nemal by sudca prihliadať len na zvykové normy, čo zväčša vedie k tomu, že dieťa pridelí do starostlivosti matke, ale mal by brať ohľad aj na záujmy otca. Hoci striedavá starostlivosť na Slovensku funguje už pol roka, podľa zakladateľa Ligy otcov Ladislava Ďurkoviča je momentálny právny stav nevyhovujúci.

"Zákon je nefunkčný. Výsledkom toho je, že nemáme ani jedno zverenie dieťaťa napriek nesúhlasu druhého rodiča do striedavej starostlivosti, práve preto chceme zo zákona vylúčiť slovíčko môže," uviedol na dnešnej tlačovej besede Ďurkovič. Upozornil na to, že v okolitých krajinách je striedavá starostlivosť základnou možnosťou rodičov po rozvode a nie niečím výnimočným. "Na Slovensku sa žiaľ striedavka berie ako okrajový jav," konštatoval zakladateľ Ligy otcov.

Pomoc pri zmene legislatívny Lige otcov prisľúbia aj poslankyňa Natália Blahová (SaS), ktorá pripravuje novelu zákona, po ktorej by sa striedavá starostlivosť stala aj na Slovensku pravidlom. "Ide nám o precizovanie zákona, momentálne sú v občianskom súdnom poriadku tak široko nastavené mantinely, že žiadnemu sudcovi neukážu prstom, že existuje aj možnosť zveriť dieťa obom rodičom. Súd má zveriť dieťa obom rodičom, ak majú o starostlivosť záujem," uviedla Blahová. Novela zákona je podľa poslankyne už v paragrafovom znení. "Máme dohodu s rezortom spravodlivosti, že môžeme počítať s ich spoluprácou a podporujú túto myšlienku," uviedla poslankyňa.

Problémom pri rozhodovaní sociálnych pracovníkov pri rozvodovom konaní je podľa riaditeľky Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave Idy Želinskej prílišná subjektivita. "Sociálni pracovníci rozmýšľajú nie systémom, čo je pre dieťa dobré a čo je jeho záujmom, ale spôsobom, ktorý rodič je lepší a ako to urobiť čo najjednoduchšie," povedala Želinská. Úrad práce preto podľa nej začína svojich pracovníkov v oblasti striedavej starostlivosti vzdelávať a robiť kroky k tomu, aby rozhodovanie pracovníkov sociálnoprávnej obrany išli pred veľkou spoločenskou kontrolou.

Celý článok si môžete prečítať na

http://spravy.pravda.sk/otcovia-su-za-striedavu-starostlivost-nech-sudy-nezveruju-deti-matkam-len-zo-zvyku-g3l-/sk_domace.asp?c=A110125_151721_sk_domace_p23