Rodinní sudcovia majú riešiť rozvody, únosy detí či poručnícku agendu. Tá medzi nimi nemusí byť veľmi obľúbená.

BRATISLAVA. Rozvody, zverenie do opatrovateľskej starostlivosti či únosy detí rodičmi. Právne spory týkajúce sa rodiny by sa od prvého septembra mali riešiť po novom. Ministerstvo spravodlivosti navrhuje, aby na každom súde začali pôsobiť rodinní sudcovia.

„Všetky spory, ktoré sa rozhodujú podľa zákona o rodine, budú predstavovať jednu špecializáciu,“ vysvetlila v pondelok ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ) pri predstavovaní novely kancelárskeho poriadku pre súdy. Ministerstvo ho môže zmeniť vyhláškou.

Podľa novej právnej úpravy by mal byť počet rodinných sudcov na jednotlivých súdoch pomerný k množstvu prípadov z rodinného práva, ktoré rieši.

Štatistika:

Rodina a štát

  • ročne u nás súdy riešia okolo 30­tisíc prípadov týkajúcich sa maloletých detí,
  • vlani súdy riešili 15­-tisíc návrhov na rozvod,
  • úrady sa pre rôzne problémy zaoberajú až 29 percentami všetkých detí,
  • v absolútnych číslach je to vyše 342­-tisíc detí.

Malý záujem?

Táto agenda nie je pre sudcov veľmi atraktívna, tvrdí Peter Guráň, člen Výboru OSN pre práva dieťaťa.

Ministerka ani predseda Okresného súdu v Pezinku Peter Rajňák, ktorý sa venuje rodinnému právu, sa však nezáujmu neobávajú.

„Rádovo sú u nás desiatky sudcov, ktorí sa venujú tejto problematike,“ povedal Rajňák. Priznáva, že nedostatok rodinných sudcov môžu mať niektoré malé okresné súdy.

Žitňanská však hovorí, že v prípade nezáujmu zadelí túto agendu predseda súdu. Rodinní sudcovia by sa podľa nej mali vzdelávať aj v oblasti psychológie či sociológie.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5934709/rodinu-rozsudi-specialny-sudca.html#ixzz1PBprRXUg