Iris Kopcsayová | 16. augusta 2011 15:00

Hoci novela zákona o rodine, ktorá zaviedla možnosť zveriť dieťa po rozvode do striedavej starostlivosti oboch rodičov, platí už vyše roka, súdy naďalej zverujú deti väčšinou matkám a otcom zostáva rola víkendových oteckov.

Striedavú starostlivosť považujú odborníci za veľmi dobrú alternatívu výchovy detí po rozvode. Aj o malé dieťa, pokiaľ nie je dojčené, sa môžu pokojne striedavo starať otec aj matka.

Autor: Shutterstock

Pokus upraviť zákon tak, aby súdy viac rozhodovali o striedavej starostlivosti, zatiaľ v parlamente dostatočnú podporu nenašiel, SaS však nevylučuje, že sa o to opätovne pokúsi už na najbližšej schôdzi.

Na Slovensku vlani skončilo rozvodom 7 627 manželstiev s maloletými deťmi. Za prvých šesť mesiacov platnosti novely zákona riešiacej striedavú starostlivosť, teda od začiatku júla do konca decembra 2010, o nej súdy podľa Lenky Škorpilovej z tlačového odboru ministerstva spravodlivosti rozhodovali v 114 prípadoch.

Psychologička a súdna znalkyňa Jaroslava Martinková považuje striedavú starostlivosť za veľmi dobrú alternatívu výchovy detí po rozvode. "Deťom zabezpečuje šancu mať obidvoch rodičov aj po tom, čo sa rozídu. Nemyslím si, že je to zákon pre otcov, ako sa to často deklaruje, je to zákon pre deti," myslí si odborníčka.

Priznáva, že v praxi sa stretla s prípadmi, keď súd zveril dieťa matke aj vtedy, keď boli predpoklady na striedavú starostlivosť. Nesúhlasí s tým.

Rozhodujúca by mala byť predstava dieťaťa a odborný názor psychológa, ktorý vypracúva znalecký posudok. Kritérium veku nepovažuje za podstatné. "Nemyslím si, že vek je až natoľko rozhodujúci. Aj malé dieťa, pokiaľ nie je dojčené, môže byť pokojne v striedavej starostlivosti, pokiaľ je otec kompetentný sa oň starať," tvrdí psychologička s tým, že je to vždy veľmi individuálne, lebo každé dieťa je iné a niekedy mu striedavá starostlivosť nemusí byť na prospech.

Na druhej strane dnes je už podľa nej dosť múdrych rodičov, ktorí sa obrátia na psychológa skôr, ako idú vec riešiť na súde. "Myslím, že to je úplne najlepšie, keď vyhľadajú odborníka a majú na mysli blaho dieťaťa, a nie to, či sa oni budú cítiť komfortne," vraví Martinková. Nemyslí si, že striedavá starostlivosť môže fungovať len vtedy, keď sa na nej partneri dobrovoľne dohodnú, práve naopak, inak by na jej uplatnenie nebol potrebný zákon. "Veď na to je zákon o striedavej výchove. Keď s tým matka súhlasí, tak nie je vôbec potrebné riešiť to zákonom," pripomína.

Čítajte viac: http://spravy.pravda.sk/sudy-zabudaju-ze-pre-deti-je-lepsie-striedat-sa-u-rodicov-pkw-/sk_domace.asp?c=A110816_130022_sk_domace_p58#ixzz1WoThaYA6