BRATISLAVA. Okresný súd Bratislava 1 vyniesol svoj prvý verdikt v prípade striedavej osobnej starostlivosti o dieťa, a to v prospech takejto starostlivosti u rozvedených rodičov.

Súd rozhodol o tom 23. novembra v poručenskom konaní, na základe predloženej rodičovskej dohody o tejto striedavej starostlivosti, uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Ďalšie informácie o účastníkoch konania súd nezverejňuje. Sudcovia zastávajú názor a zdôrazňujú, že "akékoľvek rozhodnutie v takýchto prípadoch ohľadom detí musí byť predovšetkým v ich prospech, doslovne víťazstvom detí". Možnosť striedavej starostlivosť o dieťa u rozvedených rodičov platí na Slovensku od 1. júla tohto roku.

"Zastávam názor, že na rozdiel od mnohých iných štátov s legalizovanou striedavou starostlivosť sa u nás rozširujú možnosti reálneho uvedenia striedavej starostlivosti do praxe tým, že je súdu uložená povinnosť skúmať vhodnosť striedavej starostlivosti rodičov o dieťa aj v prípade, ak záujem o striedavú starostlivosť prejaví len jeden z rodičov, teda dohoda rodičov je vylúčená. Tým sme blízko Belgickému modelu, kde striedavá starostlivosť musí byť ako prednostná úprava preskúmaná, ak o ňu požiada aspoň jeden z rodičov," uviedla pre TASR advokátka Jana Martinková z advokátskej kancelárie Advocatus Martinková.



Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5654814/sud-vyniesol-prvy-verdikt-v-pripade-striedavej-starostlivosti-o-dieta.html