Bratislava 21. októbra (TASR/HSP/Foto:TASR)

Občianske združenie Otcovia.sk prišlo s návrhom na vznik platformy “Právo dieťaťa byť počuté”

Štyri občianske združenia a iniciatívy založili platformu, ktorá upozorňuje na právo dieťaťa vyjadriť svoj názor ešte pred rozhodnutím súdov a štátnych orgánov v záležitostiach, ktoré sa dieťaťa týkajú. Novovzniknutá “Platforma – právo dieťaťa byť počuté” je podľa jej tvorcov odpoveďou na súčasnú realitu v Slovenskej republike.

“Napriek ustanoveniam zákona o rodine, Občianskeho súdneho poriadku i Dohovoru o právach dieťaťa, súdy a kolízne opatrovníčky v praxi nedodržujú právo detí povedať svoj slobodný názor, ktorý by bol pri rozhodnutiach zohľadnený,” vysvetlil Jozef Ďurček, zástupca občianskeho združenia Otcovia.sk, ktoré prišlo s návrhom na vznik platformy. K iniciatíve sa pripojili aj občianske združenia Dohovor SK, Striedavá starostlivosť, česko-slovenská spoločnosť a Klub mnohodetných rodín.

Ďurček zdôraznil, že práve vypočutie a prihliadnutie na názor maloletého je najlepšou cestou ako predchádzať zlým rozhodnutiam, ktoré ovplyvňujú aj život dieťaťa. Priznal rovnako, že k iniciatíve viedli zástupcov platformy aj skúsenosti s diskrimináciou otcov pri určovaní starostlivosti o dieťa po rozvode i prípady, keď matky obštrukciami zabraňujú otcom stretávať sa s deťmi.

Čítajte celý článok na

http://www.hlavnespravy.sk/socialne-j-durcek-sudy-ani-statne-organy-nedodrzuju-pravo-dietata-byt-pocute/160385/